top of page
  • helladewit

Voorgoed samen


Gezamenlijke euthanasie

Wat een aangrijpende en integere documentaire zag ik op NPO over Loes (88) en Monique (74) die al 50 jaar zielsveel van elkaar houden. Door de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn zij afhankelijker van elkaar dan ooit. Om die reden hebben zij gekozen voor een gezamenlijke euthanasie.


De documentaire volgt hen in de aanloop naar dit moment. Beide vrouwen hebben hun voltooide leven geaccepteerd en willen sterven zonder verder lijden. Niet zozeer omdat er sprake is van ondraaglijk lijden op dat moment, maar temeer omdat het leven zonder de ander ondraaglijk zou zijn. Hun levens zijn dusdanig met elkaar verweven dat ze gevoelsmatig niet zonder de ander kunnen.


Tourjours l'amour

Als het einde nadert, komen naasten voor het laatst op bezoek in de boerderij waar zij wonen. Het afscheid valt zwaar, maar de dingen die gezegd moeten worden, worden gezegd. Herinneringen worden opgehaald. Loes en Monique zijn er klaar voor, klaar mee. De liefde blijft: toujours l’amour.


Een aanrader om nog even terug te kijken via NPO Start. Mooi dat een instituut als het Expertisecentrum Euthanasie bestaat en dat het tot de mogelijkheden behoort om op deze manier ook je eigen levenseinde vorm te geven en samen hand in hand te mogen sterven.


“Voorgoed samen” een documentaire van Hollandse Helden i.s.m. KRO-NCRV.
Comments


bottom of page