top of page
  • Hoe kan geregeld worden dat de overledene wordt overgebracht naar Buiten Afscheid?
    Na het overlijden bel je de huisarts om het overlijden vast te laten stellen. De huisarts stelt vervolgens de verklaring van overlijden op. Daarna neem je contact op met de uitvaartbegeleider die jou en andere nabestaanden gaat begeleiden bij het organiseren van de uitvaart. Bij het gesprek met de uitvaartbegeleider komt het opbaren ter sprake. Indien je gebruik wil maken van de faciliteiten van Buiten Afscheid, neemt de uitvaartbegeleider contact met mij op om de beschikbaarheid te checken en af te stemmen dat de overledene wordt overgebracht naar het afscheidshuis. Uiteraard kan je mij ook altijd zelf benaderen om na te gaan of het afscheidshuis de komende periode beschikbaar is.
  • Wat als de overledene donor is?
    Dit meld je direct bij de huisarts en de betreffende uitvaartbegeleider. Zij ondernemen dan de nodige actie. Na de donatieprocedure kan de overledene gewoon worden opgebaard. De begrafenis of crematie hoeft niet uitgesteld te worden vanwegde de donatie. Soms blijft de overledene nog wel een halve tot een hele dag in het ziekenhuis. Daarna regelt de uitvaartbegeleider dat de overledene wordt overgebracht naar de plaats waar hij/zij wordt opgebaard, in dit geval naar Buiten Afscheid.
  • Wat kan ik als nabestaande ter voorbereiding regelen?
    Voordat de uitvaartbegeleider langskomt, kun je de volgende zaken alvast klaarleggen: ID-bewijs, eventueel trouwboekje, polis(sen)uitvaartverzekering, testament/wilsbeschikking, kleding en eventueel sieraden die de overledene gaat dragen.
  • Waar moet ik op letten bij de kleding?
    Wat de kleding betreft is het handig om hier vooraf goed over na te denken, zodat je de complete set meeneemt. Denk, naast de uitgekozen kledingset, ook aan onder andere schoenen, bril, sokken en een panty.
  • Hoe wordt de laatste verzorging gedaan?
    De verzorging wordt uitgevoerd door het verzorgingsteam van de betreffende uitvaartbegeleider. Buiten Afscheid heeft hiervoor een aparte kamer ingericht. Dit is geen kille ruimte zoals je die wellicht kent van een mortuarium, deze ruimte is sfeervol ingericht en ligt direct naast de kamer in het afscheidshuis waar wordt opgebaard. Dit maakt het fijner om de verzorging van je overleden dierbare bij te wonen of zelfs mee te helpen bij de verzorging. Niets is verplicht uiteraard, maar het kan wel troost bieden om dit samen met andere nabestaanden te doen. De keuze om de verzorging zelf te doen is aan de nabestaanden, je krijgt hierbij alle vrijheid. Als je het liever niet zelf doet neemt het verzorgingsteam van de betreffende uitvaartbegeleider het van je over. Voor specifieke vragen met betrekking tot de verzorging verwijs ik je naar je uitvaartbegeleider.
  • Wat wordt onder de verzorging verstaan?
    De verzorging kan op meerdere manieren plaatsvinden. De meest voorkomende is het wassen en aankleden van de overledene. Bij het wassen kan ervoor gekozen worden om alleen het gezicht of het bovenlichaam te wassen. Ook is het mogelijk om het onderlichaam te wassen. Daarnaast kan de overledene ook geschoren worden en het haar in model worden gebracht. Ook kan de overledene worden opgemaakt. Dit kan natuurlijk ook met de producten die u zelf gewend bent te gebruiken. Neem die in dit geval mee naar Buiten Afscheid. En denk bijvoorbeeld eens aan iemands favoriete handcreme, parfum of nagellak. Het kan troost bieden om hier zelf op een rustig moment eens voor te gaan zitten. Voor specifieke vragen met betrekking tot de verzorging verwijs ik je naar je uitvaartbegeleider.
  • Wat heb je zelf nodig voor het opbaren van de overledene?
    Voor het opbaren zelf heb je niets extra’s nodig. Buiten Afscheid beschikt over een opbaarmeubel, een opbaarplateau en een koeling die gedurende deze dagen gebruikt kunnen worden. Samen met de andere nabestaanden kies je t.z.t. voor een eigen opbaarplateau, kist of mand. Het moment waarop de overledene wordt overgeplaatst bepalen we vaak in samenspraak met de uitvaartbegeleider.
  • Ik vind het geluid van de motor van de koeling vervelend bij een opbaring, is koeling altijd nodig?"
    Omdat de periode tussen het overlijden en de uitvaart tegenwoordig best lang kan zijn, te weten zes werkdagen vanaf de dag na overlijden, is om deze reden lichte balseming (thanatopraxie) toegestaan. Door lichte balseming is het mogelijk om de overledene langer op te baren en is er meer tijd om afscheid te nemen. Wanneer lichte balseming wordt toegepast is het niet nodig om het lichaam van de overledene te koelen. Deze behandeling kan in veel gevallen door degene die de balseming uitvoert ook in de verzorgingsruimte van Buiten Afscheid worden verricht. Stem de mogelijkheden voor een lichte balseming af met je uitvaartbegeleider.
  • Wat mag er niet mee in de kist?
    De Wet op de Lijkbezorging geeft aan wat wel en niet is toegestaan. Uitgangspunt hierbij is dat het geen schade mag toebrengen aan de de natuur. Materialen of voorwerpen die verontreiniging veroorzaken of niet afbreekbaar zijn, worden niet toegestaan. Bovendien gelden bij crematoria extra regels m.b.t. veiligheid en ontploffingsgevaar. Bij het verbranden van kunststoffen komen schadelijke gassen vrij. Het is dan ook verstandig om dergelijke persoonlijke bezittingen niet in de kist te leggen. Ook is het niet toegestaan resten van een andere overledene (ook niet die van een huisdier) in de kist toe te voegen. De wetgever heeft met dit voorschrift heel nadrukkelijk willen garanderen dat iedereen individueel wordt gecremeerd en dat geen as kan worden verwisseld of samengevoegd bij de crematie. Een pacemaker of ICD moet worden verwijderd in verband met ontploffingsgevaar. Glas of metaal mag ook niet in de crematieoven. De oven kan hierdoor beschadigd raken. Wil je precies weten wat wel en niet mag? Neem dan contact op met je uitvaartbegeleider of het betreffende crematorium.
  • Hoeveel dagen is opbaren mogelijk?
    Volgens de wet moet iemand die is overleden uiterlijk op de zesde werkdag na de dag van overlijden worden gecremeerd danwel begraven. Het aantal dagen van opbaring is daarmee afhankelijk van het moment van overlijden. Omdat de periode tussen overlijden en uitvaart (met weekenden/feestdagen) best lang kan zijn, is om deze reden lichte balseming (thanatopraxie) toegestaan. Door lichte balseming toe te passen is het mogelijk om de overledene langer op te baren en is er meer tijd om afscheid te nemen. Wanneer lichte balseming wordt toegepast, is het niet nodig om het lichaam van de overledene te koelen.
  • Wanneer is opbaring niet mogelijk?
    Indien een overledene zijn/haar lichaam ter beschikking stelt aan de wetenschap.
  • Mag je zelf spullen meenemen om in het huis te plaatsen?
    Ja, dat mag zeker. Je kunt persoonlijke spullen van de overledene of spullen die je zelf fijn vindt om bij je te hebben, meenemen naar Buiten Afscheid. Denk hierbij aan foto’s, een muziekinstrument, mooie vakantieherinneringen, een plaid of iets dergelijks.
  • Waar wordt de overledene opgebaard?
    In de uitbouw van de woonkamer staat het opbaarmeubel waarop de overledene wordt opgebaard. Door middel van een gordijn is het mogelijk om hier extra privacy te creëren. De ramen kunnen dusdanig worden afgesloten met raambekleding dat niemand zomaar van buitenaf naar binnen kan kijken. Vanuit deze plaats heb je zicht over de ruime tuin die bij het afscheidshuis hoort.
  • Hoeveel familiekamers zijn er?
    Bij Buiten Afscheid is er, in tegenstelling tot de meeste afscheidshuizen danwel rouwcentra, één familiekamer. Het huis is gedurende deze periode alleen door jullie te gebruiken voor het afscheidnemen van de overledene, het ontvangen van bezoek, het organiseren van condoleancebezoek of het houden van een afscheidsceremonie. Indien gewenst kun je hier ook blijven overnachten.
  • Over welke faciliteiten beschikt Buiten Afscheid?
    Buiten Afscheid beschikt over de volgende faciliteiten/diensten: Opbaren van de overledene Aparte ruimte voor de laatste verzorging Ruime woonkamer met voldoende zitplekken Keuken met de nodige inbouwapparatuur 2 gastenverblijven op de eerste verdieping (elk geschikt voor 2 personen) Badkamer behorend bij de gastenverblijven Aanspreekpunt tijdens het verblijf Snelle WiFi Airconditioning Televisie en audiovisuele diensten Wasmachine/droger, strijkplank & -ijzer 8.000 m2 tuin om in alle privacy te wandelen en te verblijven Parkeergelegenheid op eigen terrein (privacy bij het overbrengen van de overledene)
  • Over welke apparatuur beschikt de keuken?
    De moderne keuken beschikt over een Quooker, vaatwasser, koffieapparaat, koelkast, vriezer, elektrische kookplaat, afzuigkap en combi-oven.
  • Is Buiten Afscheid toegankelijk voor minder validen?
    Jazeker. Er zijn in het huis op de gehele begane grond geen drempels en de deuren zijn breed genoeg om met een rolstoel doorheen te kunnen. De gastenverblijven bevinden zich op de bovenverdieping. Deze zijn alleen per trap bereikbaar.
  • Hoe is de toegang tot Buiten Afscheid geregeld?
    Degene die als contactpersoon de overeenkomst aangaat met Buiten Afscheid krijgt de sleutel van het afscheidshuis en de code van het sleutelkastje dat bij de achterdeur hangt. De contactpersoon kan deze code delen met andere nabestaanden waarvan hij/zij vindt dat zij het huis zelfstandig mogen betreden. De sleutel blijft bij vertrek in het sleutelkastje. Als je bij Buiten Afscheid blijft overnachten, krijg je de beschikking over je eigen sleutel. De code van het sleutelkastje wordt na jullie vertrek uit het afscheidshuis aangepast, waardoor het niet mogelijk is dat vorige bezoekers alsnog het huis kunnen betreden.
  • Beschikt Buiten Afscheid over een alarmsysteem?
    Ja, Buiten Afscheid beschikt over een alarmsysteem. Met een tag die aan de sleutelhanger zit, kun je het alarm bedienen. Ook als je blijft overnachten, heb je de mogelijkheid om het alarm in te schakelen. Je kunt dan nog steeds vrij bewegen over de bovenverdieping.
  • Beschikt Buiten Afscheid over cameratoezicht?
    Om toezicht te kunnen houden op het terrein en voor de veiligheid van de bezoekers is Buiten Afscheid voorzien van diverse camera's. De camerabeelden worden alleen gebruikt om terug te kunnen kijken als er iets is gebeurt en worden verder niet bewaard.
  • Mag gebruik worden gemaakt van de hele tuin?
    Tijdens je verblijf bij Buiten Afscheid heb je het alleengebruik van het eerste stuk tuin direct om het huis (dit is tot aan het hek dat in de tuin is geplaatst). Dit betreft o.a. het terras en de parkeerplaatsen. De achterliggende tuin (vanaf het hek) blijft te allen tijde toegankelijk voor de eigenaar van het perceel voor privédoeleinden. Wel is het toegestaan om hier te wandelen, even te ontspannen en gebruik te maken van de zitjes. Kinderen kunnen in de tuin heerlijk spelen.
  • Is het mogelijk om muziek te luisteren?
    Ja, de mogelijkheid bestaat om je eigen telefoon/laptop/etc. te koppelen aan de in het afscheidshuis aanwezige luidspreker.
  • Mag je zelf bepalen wanneer je je bezoek ontvangt?
    Natuurlijk mag je zelf bepalen wanneer je je bezoek ontvangt bij Buiten Afscheid. Wel vraag ik je om ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat rekening te houden met omwonenden.
  • Is de aanwezigheid van huisdieren toegestaan?
    Het is toegestaan om een huisdier mee te nemen om het dier afscheid te laten nemen van de overledene als dit wenselijk is. Verder zijn huisdieren helaas niet toegestaan bij Buiten Afscheid.
  • Mag je zelf bepalen hoeveel bezoek je ontvangt?
    Je mag tot op zekere hoogte zelf bepalen hoeveel bezoek je wilt ontvangen. Het aantal bezoekers dat tegelijkertijd aanwezig kan zijn, ligt rond de 25-30 personen.
  • Wat zijn de mogelijkheden voor condoleancebezoek bij Buiten Afscheid?
    Wat bezoek betreft maak ik graag het onderscheid tussen bezoek wat gedurende de dagen dat de overledene is opgebaard afscheid komt nemen op afspraak met de nabestaanden en condoleancebezoek. Onder condoleancebezoek versta ik een grotere groep bezoekers die wordt uitgenodigd om bijvoorbeeld de dag voor de uitvaart nog afscheid te komen nemen van de overledene. Bij het condoleancebezoek is het mogelijk dat ik assisteer bij het ontvangen van je bezoek. Hoe dit er verder uitziet en wat voor kosten dit met zich meebrengt, is afhankelijk van je wensen. Dit is één van de punten die we bespreken als je gebruikmaakt van Buiten Afscheid als opbaarlocatie. Uiteraard bespreken we dit ook goed door met de betreffende uitvaartbegeleider.
  • Wat zijn de mogelijkheden met catering?
    Wat de catering betreft is er heel veel mogelijk. Dit zijn zaken die je zelf mag regelen met een cateraar naar keuze, maar ik kan je hier ook bij helpen. Ik heb een aantal cateraars die de locatie kennen en weten wat er handig is. Dit is één van de punten die we bespreken als je gebruikmaakt van Buiten Afscheid als opbaarlocatie.
  • Is het mogelijk om een afscheidsceremonie te houden in het afscheidshuis?
    Jazeker, dit is een van de mooie dingen aan Buiten Afscheid. Indien je de uitvaart met een kleiner gezelschap wil houden en je vindt de aula van een crematorium of de kerk te groot, dan bied ik je de mogelijkheid om deze ceremonie bij Buiten Afscheid te houden. In dat geval bouwen we de woonkamer om tot een sfeervolle ceremonieruimte. Na de ceremonie vertrek je dan naar de begraafplaats of het crematorium. Hoe dit er verder uitziet en wat voor kosten dit met zich meebrengt, is afhankelijk van je wensen. Dit is één van de punten die we bespreken als je gebruikmaakt van Buiten Afscheid als opbaarlocatie. Uiteraard bespreken we dit ook goed door met de betreffende uitvaartbegeleider.
  • Hoeveel personen kunnen hier dan bij aanwezig zijn?
    De ruimte is geschikt voor een groep van 20-25 personen.
  • Is het mogelijk om een afscheidsceremonie in de tuin van Buiten Afscheid te houden?
    Nee, het is niet mogelijk om de tuin te gebruiken voor een afscheidsceremonie.
  • Bestaat de mogelijkheid om in het afscheidshuis te overnachten?
    Ja, die mogelijkheid is er zeker. Dit is ook één van de unieke services van Buiten Afscheid. Op de bovenverdieping heb ik twee gastenverblijven ingericht, elk voor twee personen en beide kamers zijn van alle gemakken voorzien. Denk hierbij onder andere aan een ruim tweepersoonsbed, tv, airco en een kledingrek met spiegel.
  • Hoeveel personen kunnen in het afscheidshuis overnachten?
    In totaal kunnen bij Buiten Afscheid vier personen overnachten.
  • Beschikt het afscheidshuis over een badkamer?
    Ja, het afscheidshuis is voorzien van een badkamer met inloopdouche, brede wastafel met 2 waskommen en voldoende afzetruimte. Deze badkamer is bestemd voor de personen die bij Buiten Afscheid overnachten. Verder is er op de bovenverdieping ook nog een apart toilet aanwezig.
  • Wat als ik nog kleding wil wassen tijdens mijn verblijf bij Buiten Afscheid?
    Buiten Afscheid heeft speciaal voor dit soort gevallen een wasmachine, droger, strijkplank en -ijzer staan. Zo kun je altijd last minute nog even wat regelen, ook als je niet thuis bent.
bottom of page