top of page
 • helladewit

Feestdagen & rouw: een lastige combinatie: 10 tips die je wellicht kunnen helpen
De feestdagen staan voor de deur, maar de decembermaand is niet voor iedereen vanzelfsprekend een periode van onbezorgde gezelligheid en samenzijn. In de schaduw van feestvreugde zijn er ook mensen die geconfronteerd worden met verlies en het gemis van dierbaren. Het omgaan met rouw tijdens de feestdagen kan daarom buitengewoon moeilijk zijn. Hieronder lees je enkele tips die je wellicht kunnen helpen.


 1. Erken je gevoelens: Als je een dierbare hebt verloren, zijn er veel emoties denkbaar en is het normaal om je verdrietig, boos, verward, eenzaam of zelfs leeg te voelen. De feestdagen kunnen in zo'n geval nog eens extra confronterend zijn, waardoor je je in gezelschap nog sneller verloren voelen. Sta jezelf toe om de gevoelens die zich aandienen te ervaren en wees vooral niet te hard voor jezelf. Voor iedereen is rouw een individueel proces en vaak onvoorspelbaar.

 2. Plan van tevoren: Overweeg hoe je de feestdagen wilt doorbrengen en maak plannen die passen bij je behoeften. Dit kan betekenen dat je bepaalde tradities aanpast, overslaat of nieuwe rituelen toevoegt die de herinnering aan je dierbare eren. Op tijd communiceren met je dierbaren over je behoeften kan je helpen bij het plannen.

 3. Communiceer met anderen: Laat je vrienden en familie weten hoe je je voelt en wat je deze dagen nodig hebt. De mensen om je heen kunnen je steunen en begrip tonen als ze op de hoogte zijn van de behoeften die je hebt. Dit geldt natuurlijk ook andersom: vraag degene in rouw eens waar hij/zij deze periode extra behoefte aan heeft. Een luisterend oor, praktische hulp of gewoon gezelschap?

 4. Wees flexibel: Sta jezelf toe om de traditionele verwachtingen los te laten en wees flexibel in het aanpassen van je plannen. Het kan zijn dat sommige activiteiten te moeilijk zijn, terwijl andere juist troost bieden. Verwacht niet dat alles hetzelfde blijft. Luister naar jezelf en pas je plannen aan op basis van je behoeften.

 5. Creëer nieuwe tradities: Het introduceren van nieuwe rituelen kan helpen bij het omgaan met verlies. Denk aan manieren om je dierbare te herdenken, zoals het samenstellen van een herinneringsalbum, het maken van een speciaal gerecht dat hij of zij graag had, het plaatsen van een kaars ter nagedachtenis, het delen van mooie herinneringen met anderen of het doen van vrijwilligerswerk uit naam van de overledene.

 6. Zoek steun: Rouwen is geen proces dat je alleen hoeft te doorlopen. Praat met vrienden, familie of een professionele hulpverlener als je merkt dat je worstelt. Soms kan praten met anderen en het delen van herinneringen je helpen om je gevoelens te uiten en te begrijpen. Daarnaast kan het troost bieden en gevoelens van eenzaamheid verminderen.

 7. Zorg voor jezelf: Het is gemakkelijk om jezelf te verwaarlozen tijdens moeilijke perioden. Daarbij komt dat rouw zowel fysiek als emotioneel uitputtend kan zijn. Zorg goed voor jezelf door voldoende rust te nemen, gezond te eten en wees vooral mild voor jezelf.

 8. Vermijd isolatie: Hoewel het verleidelijk kan zijn om je terug te trekken, probeer toch in verbinding te blijven met anderen. Isolatie kan het gevoel van eenzaamheid versterken. Als het moeilijk is om deel te nemen aan grote bijeenkomsten, overweeg dan kleinere, intiemere ontmoetingen.

 9. Herdenk en eer: Overweeg om een herdenkingsmoment in te plannen waarin je bewust stil staat bij degene die je mist en de impact die hij of zij op je leven heeft gehad. Dit kan een kaarsceremonie zijn, het bezoeken van het graf of het delen van herinneringen met dierbaren. Door actief te herdenken, geef je ruimte aan je emoties.

 10. Geef jezelf toestemming om te genieten: Het is toegestaan om momenten van vreugde en plezier te ervaren, zelfs te midden van verdriet. Het betekent niet dat je je dierbare vergeet; het laat juist zien dat je fexibel bent en ruimte geef aan de verschillende emoties die bij rouw horen. Sta jezelf toe om te lachen, lief te hebben en momenten van geluk te koesteren.

Onthoud dat rouw een uniek proces is voor iedereen, en er is geen "juiste" manier om ermee om te gaan. Luister naar jezelf en neem de tijd die je nodig hebt.


Hopelijk heb ik je met deze tips kunnen helpen. Niet om het gemis weg te halen, maar wel om het wat draaglijker te maken.


Warme groet,

Hella

Comments


bottom of page