top of page
helladewit

De rol van boosheid in rouw



Onlangs heb ik een indrukwekkende thema-avond van Stichting ROeR Breda (Rondom Overlijden en Rouw) een bijgewoond met als thema "de rol van boosheid in rouw". Een avond waarbij ervaringsdeskundigen aan het woord kwamen en heel open vertelden over hun eigen verlieservaringen en over hoe zij hiermee omgaan. Het gaf mij toch wel weer een andere kijk op boosheid en zeker in combinatie met rouw.


Boosheid is een normale emotie die zich voordoet bij rouw

Boosheid is één van de emoties die vaak voorkomen bij iemand in rouw. Net als verdriet, bezorgdheid, angst, berusting, shock, verdoofdheid en  apathie. Op zich is er helemaal niets mis met boosheid en het is zeker geen reden om direct professionele hulp in te schakelen. Toch is het wel verstandig om te onderzoeken of de boosheid wordt gebruikt als middel om je achter te verschuilen – om een andere emotie te verdringen. Door te onderzoeken wat er achter die boosheid schuilgaat, kan je die ook leren loslaten.


Boosheid om je achter te verstoppen

Door jezelf af te vragen waarom ben ik nu eigenlijk echt zo boos, kan je ontdekking wat je achter je boosheid verstopt. Dit kunnen bijvoorbeeld emoties zijn als:

-            schaamte - pijn

-            jaloezie - bezorgdheid

-            angst - verlegenheid

-            frustratie - teleurstelling

-            schuldgevoel


En als je erachter komt dat dit voor jou geldt, is het wellicht verstandig om hiermee aan de slag te gaan. Het woord “rouwen” is niet voor niets een werkwoord. Je moet er uiteindelijk mee aan de slag gaan om er stappen in te kunnen zetten en het wegstoppen kan consequenties voor je gezondheid hebben. Veel gehoorde klachten zijn dan ook vermoeidheid, lusteloosheid, slaapproblemen, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, spierspanning, leverschade  en hartklachten.


De verliescirkel

Hieronder zie je de verliescirkel bij rouw. Waarbij de buitenste ring de weergave is van een "normaal" rouwproces (voor zover je van een normaal rouwproces kunt spreken aangezien iedereen op zijn of haar eigen manier rouwt en ieder rouwproces uniek is) en de binnenste ring het verstoorde rouwproces weergeeft. De mate van hechting in je jeugd is heel bepalend voor de rest van je leven en in het geval van rouw, kan dit er de oorzaak van zijn dat je in een verstoord rouwproces terechtkomt waarbij je vastloopt.



Wat als je vastloopt in je rouwproces?

Bij de cirkel van verstoorde rouw is bijna altijd hulp noodzakelijk. Het lukt je dan waarschijnlijk niet zelf om je verlies te verwerken. Als een verlies je dagelijkse functioneren belemmert, heb je misschien net even dat zetje in de rug nodig.


Voor de regio Breda kan je hiervoor dus o.a. terecht bij de Stichting ROeR Breda, een samenwerkingsverband van Bredase organisaties die werkzaam zijn op het gebied van zorg en ondersteuning rondom overlijden en rouw. Verder is er de Rouwgroep Breda. Deze rouwgroep biedt ruimte en aandacht voor iedereen die om wil leren gaan met verlies en verdriet. Met andere woorden: Hoe creëer je weer levensvreugde met bijzondere herinneringen in je hart? De rouwgroep is geen vorm van therapie, maar indien je behoefte hebt aan een gesprek met lotgenoten, met vragen rondloopt of het gewoon even niet meer weet, ben je bij er van harte welkom. Mocht je niet in de regio Breda wonen, dan vindt je in je eigen regio ook vast dit soort mooie initiatieven.


Ook kan je in gesprek gaan met een rouw- en verliescoach, zoals bijvoorbeeld Maud Siepen van InBloom. Zij kan je helpen bij verschillende soorten verlieservaringen, zoals het verlies van gezondheid, het verlies van contact met kinderen/gezin (bijvoorbeeld door echtscheiding), het verlies van een vertrouwde werkplek (bijvoorbeeld door een reorganisatie), het verlies van een baan, het verlies van een huisdier en het verlies van de kinderwens (ongewenst kinderloos blijven).


Stichting ROeR    info@roerbreda         076-5201799

Rouwgroep Breda      info@rouwgroepbreda.nl           076-5201799 / 06-51293535

InBloom maud@feelinginbloom.nl          06-11951188


Comments


bottom of page