top of page
 • helladewit

Buiten Afscheid bestaat 1 jaar


In november 2021 is het afscheidshuis voor het eerst in gebruik genomen. Een mooie gelegenheid om nu, een jaar later, terug te blikken op deze bijzondere ervaringen en een leuke win-actie te houden.


Waarom kiezen families voor Buiten Afscheid?

In de praktijk blijkt dat men om verschillende redenen voor Buiten Afscheid kiest. De redenen die ik intussen vaker heb gehoord zijn de volgende:

 • De setting bij Buiten Afscheid past bij de overledene. Ik hoor vaak opmerkingen als “Wat had mijn moeder het hier toch fijn gevonden, zij hield zo van de natuur” of “mijn man was een echt buitenmens, hij was altijd in de tuin bezig, dit past zo bij hem”.

 • Mensen hebben bij leven aangegeven dat ze graag naar Buiten Afscheid willen als ze komen te overlijden.

 • Nabestaanden zoeken soms een neutrale plek. Bijvoorbeeld als ouders gescheiden zijn en een kind overlijdt. Dan is het fijn om een neutrale plek te hebben om samen te komen.

 • Mensen vinden het geen fijn idee om de overledene thuis op te baren. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze de plek in het huis waar de overledene lag opgebaard blijven associëren met het overlijden.

 • Nabestaanden zien er tegenop om thuis veel bezoek te ontvangen.

 • Volwassen kinderen willen de partner die achterblijft ontlasten door voor Buiten Afscheid te kiezen.

 • Er wordt voor Buiten Afscheid gekozen als iemand in een euthanasietraject zit. Zo was er een familie die ’s ochtends met volle tassen en koffers het huis in trok. Zij hebben er de hele dag samen doorgebracht bij en ’s avonds kwam de euthanasie-arts. Deze familie heeft deze dag als heel waardevol ervaren.

Wat maakt Buiten Afscheid zo bijzonder?

Op dit moment zijn er in Nederland eigenlijk geen vergelijkbare afscheidshuizen. Net als bij andere 24-uurs kamers bij andere uitvaartcentra krijg je een eigen sleutel, zodat je kunt gaan en komen wanneer jij wilt. En ook kan je er rouwbezoek ontvangen en/of een besloten uitvaart houden. Het verschil zit hem echter in een combinatie van de volgende punten:

 • Je hebt het huis exclusief voor jezelf. Je komt dus geen andere families tegen. Je hebt de mogelijkheid om er te overnachten. Buiten Afscheid heeft 2 gastenverblijven, elk geschikt voor 2 personen. Uiteraard is er ook een fijne badkamer.

 • Je beschikt over een compleet ingerichte keuken, zodat je ook met grotere groepen samen kunt koken en eten.

 • Bij aankomst ontvang je een zgn. welkomstpakket, bestaande uit een rode en witte wijn, frisdrank, wat biertjes, nootjes, koekjes en iets van chocolade en verder heb je gedurende je verblijf onbeperkt koffie, thee, suiker en melk. Je hoeft dus niet gelijk boodschappen te doen, maar kunt eerst even landen in het huis.

 • De bijbehorende tuin heeft een oppervlakte van 8.000 m2. Je kunt er wandelen en even tot jezelf komen, kinderen kunnen er spelen en je kunt gebruikmaken van het terras.

 • Er is voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein.

 • Het is een optie om als de overledene begraven danwel gecremeerd is terug te komen naar Buiten Afscheid om de dag samen af te sluiten met een borreltje of etentje.

 • Het huis is van alle gemakken voorzien. Je kunt het vergelijken met een airbnb. En zo wordt het ook gebruikt.

 • Tot slot: iedereen kan hier terecht, ongeacht de gekozen uitvaartbegeleider.

Mijn rol als er een familie te gast is?

Als er een familie te gast is, ontvang ik hen bij aankomst bij Buiten Afscheid. Vaak is de familie nog erg aangedaan door het overlijden en merk je dat hun hoofd helemaal nog niet staat naar een uitleg over het huis. In dat geval blijft het vaak bij het overhandigen van de sleutel en de uitleg van de belangrijkste zaken. De rest komt dan wel weer op een ander moment.


Gedurende de dagen dat men bij Buiten Afscheid verblijft, ben ik het vaste aanspreekpunt als het gaat om het afscheidshuis zelf of ben ik de schakel tussen de familie en de uitvaartbegeleider, cateraar, geluidstechnicus, etc. Ook loop ik regelmatig even binnen om te controleren hoe het met de overledene gaat, om te horen hoe het met de gasten gaat en of ik nog iets voor hen kan betekenen. En als dan de vaatwasser toevallig toch schoon is, dan ruim ik die natuurlijk gelijk even uit. Indien gewenst assisteer ik ook bij condoleancebezoek of bij een besloten uitvaartceremonie bij mij op locatie.


Er is zo veel mogelijk

Door de gesprekken die ik – zeker nu ik met Buiten Afscheid gestart ben – met mensen om me heen heb, merk ik steeds opnieuw weer dat er maar zo weinig bekend is van alle mooie initiatieven die er zijn in de uitvaartbranche. Daarom probeer ik de producten en diensten die ik bijzonder vind een podium te geven. Dit doe ik door het organiseren van open dagen en inloopochtenden. Hiervoor nodig ik uitvaartbegeleiders uit de regio uit, maar ook leveranciers van mooie producten. Ook gebruik ik mijn social media kanalen om deze initiatieven en mooie boeken te promoten.


Wie jarig is trakteert

Omdat Buiten Afscheid 1 jaar bestaat, heb ik besloten om hier een leuke win-actie aan te koppelen. Iedereen die mij volgt via Facebook dan wel Instagram maakt kans op het boek “Van het leven geleerd”. In dit boek gaat rouwexpert Manu Keirse op zoek naar de momenten in zijn leven en werk die zijn visie op verlies en rouwverwerking mede hebben gevormd. Dus wil je kans maken, volg Buiten Afscheid dan op Facebook en/of Instagram. Je hoort dan eind november of je dit mooie boek gewonnen hebt.


Comments


bottom of page