top of page
  • helladewit

Afscheid nemen op je eigen manier


Niemand neemt graag afscheid van een dierbare, maar toch komt iedereen hier een keer voor te staan. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om dit afscheid vorm te geven op een manier die bij jullie past. En juist dat kan zo helend zijn voor je rouwproces!


Bij Buiten Afscheid kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om verschillende groepen op verschillende momenten te ontvangen (al dan niet geassisteerd door mij). Hierbij bepaal je zelf of je de hapjes en drankjes zelf wilt regelen of dat je hier een cateraar bij aanhaakt. Uiteraard kan ik je ook hierbij ontzorgen.


De meeste families die vanaf het overlijden van een dierbare tot aan de uitvaart bij mij verblijven, kiezen ervoor om hier op locatie hun condoleancebezoek te ontvangen. Op deze manier heb je alle tijd en ruimte om op een mooie manier afscheid te nemen en herinneringen op te halen met de mensen die je hier graag bij wilt hebben. Vaak ziet men er tegenop om een grote kring rondom de overledene uit te nodigen om dan vervolgens zelf een uur handen te moeten schudden met mensen die je eigenlijk niet eens zo heel goed kent. Dit kan voor je gevoel op zo’n moment teveel energie van je vragen. Energie die je eigenlijk al tekortkomt als je rouwt.


De familie die afgelopen week bij Buiten Afscheid verbleef, koos ervoor om hun bezoek opgesplitst in twee groepen verspreid over twee dagen te ontvangen, dus zonder uitvaartceremonie op de dag van de uitvaart. Op de ochtend van de uitvaart zelf kwamen zij met de directe nabestaanden samen om terug te blikken op de afgelopen dagen om mevrouw vervolgens gezamenlijk naar het crematorium te brengen. Bij beide condoleances mocht ik hen assisteren, waardoor zij zich vooral op hun bezoek konden richten en op wat zij zelf nodig hadden. Beide bijeenkomsten konden door het prachtige weer buiten gehouden worden en dat maakte het toch wel extra bijzonder. Zo zie je maar weer dat je de dagen echt kun inrichten zoals je het zelf wilt.


Lieve familie, dankjewel voor jullie keuze voor Buiten Afscheid. Het was fijn om jullie te gast te hebben en jullie deze dagen te ontzorgen waar mogelijk. Ik wens jullie sterkte met het verlies van jullie moeder, schoonmoeder, oma en oma-oma.


De catering werd overigens verzorgd door Purple Catering. Zoals altijd fijn om mee samen te werken. Lekkere hapjes, goede wijnen en heerlijk flexibel daar waar nodig!


En tot slot: Tom van Dijk, jij ook bedankt voor de fijne samenwerking. Thanks for being you!Comments


bottom of page