top of page
  • helladewit

Wist je dat ...


Tegenwoordig (en dat is al sinds 1991) is het in Nederland niet meer verplicht om een overledene te vervoeren in een rouwauto. Ook heb je geen specifieke papieren meer nodig om een overledene over te brengen van de ene plaats naar de andere. Je mag iemand zelfs in je eigen auto vervoeren.


Alternatieven voor de standaard rouwauto

Nog steeds wordt er heel veel gebruik gemaakt van rouwauto’s. Vaak gebeurt dit uit respect of vindt men dat het erbij gewoon bij hoort, maar ook in dit onderdeel van een uitvaart zie je steeds meer variatie en persoonlijke invulling. Zo is er een rouwbus, een rouwbakfiets, een rouwmotor met zijspan en een uitvaartboot. Er zijn ook prachtige volkswagenbusjes en caravans die zijn omgebouwd met dit doel voor ogen.


Eigen vervoer is ook mogelijk

In het geval dat een overledene met een eigen vervoersmiddel wordt overgebracht gelden er uiteraard wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet er moet een verklaring van overlijden zijn afgegeven door een arts en mag er geen sprake zijn van een niet-natuurlijke dood. En verder dient het vervoer veilig en met respect te gebeuren. Dus zonder dat de overledene zichtbaar is voor medeweggebruikers. Deze regels zijn waarschijnlijk een stuk ruimer dan je had verwacht.


Bij Buiten Afscheid heb ik intussen ook een aantal mooie alternatieven gezien. Zo bijzonder om te merken wat het met de familie doet als ook dit onderdeel van de uitvaart echt passend is bij de overledene.


Comentários


bottom of page