top of page
  • helladewit

Uitvaartmuziek: weet jij al wat je mooi vindt?
Bij het regelen van een uitvaart zijn er veel beslissingen die genomen moeten worden, er komt in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart veel op je af. Een van de onderdelen is de keuze van de muziek voor de uitvaart. En zoals zo vaak geldt ook hier: zoveel mensen, zoveel wensen!


Muziek hoort bij het leven en daarmee ook bij een afscheid. Het brengt mooie herinneringen boven, biedt troost, werkt helend, zorgt voor ontspanning en een algeheel verbeterd welzijn, vermindert stress en laat je lachen en huilen. En hoe je een bepaald nummer ervaart is ook weer heel persoonlijk. Niet iedereen heeft er dezelfde associaties bij en houdt van dezelfde soort muziek. M


Alles kan

En wat betreft de muziekkeuze bij een uitvaart geldt tegenwoordig gelukkig dat eigenlijk alles mogelijk is. Dat was vroeger wel anders, toen waren de keuzes en de technische mogelijkheden beperkter. Ook de tijdsgeest speelt een belangrijke rol. Zo heeft Mieke Telkamp met haar “Waarheen, waarvoor” jarenlang op de eerste plaats gestaan in de uitvaart top tien. Maar ook nu we onze keuze kunnen maken uit een veel breder assortiment en elke uitvaart uniek is, zijn er toch nummers die je regelmatig hoort bij uitvaarten. Vaak wordt er gekozen voor een nummer met een mooie boodschap, een aangrijpend verhaal of een muziekstuk dat hoop geeft.


Hoe kies je muziek?

Je kunt natuurlijk de cd-kast of de playlist van de overledene eens goed onder de loep nemen om te horen of daar iets bij zit om het afscheid persoonlijker te maken. Maar je kunt je ook laten leiden door wat je zelf mooi vindt of iets kiezen wat je eerder bij een andere uitvaart hebt gehoord. Ook uitvaartbegeleiders en ritueelbegeleiders kunnen je vaak helpen bij het kiezen van passende muziek.


De playlist van Buiten Afscheid

Voor de families die bij Buiten Afscheid verblijven en bij hun muziekkeuze wat hulp kunnen gebruiken, heb ik een playlist samengesteld. Deze lijst bestaat uit nummers die ik online gevonden heb en nummers die ik zelf mooi vind. Op Instagram en facebook heb ik een post geplaatst over het nieuwtje dat Miss Montreal voor het eerst met een nummer in de uitvaart top tien van Monuta is verschenen (met haar mooie vertolking van het nummer “Door de wind”). Daarbij heb ik de vraag gesteld: Welk nummer mag wat jou betreft zeker niet ontbreken op deze playlist? Dus als je nog goede suggesties hebt: ik houd me aanbevolen! Wie weet is dat nou net het nummer waarnaar een van de families die bij Buiten Afscheid verblijven op zoek is en waarmee zij het afscheid nog passender kunnen maken.


Spotify – Buiten Afscheid

Nieuwsgierig naar welke nummers er tot nu toe op deze playlist staan?

- Open dan Spotify op je mobiele telefoon.

- Klik op “zoeken” (onderaan).

- Klik op het symbool met het fototoestel (rechts bovenin).

- Richt je camera op de code boven aan deze blog en je hebt toegang tot de playlist van Buiten Afscheid.


Tot slot

Heb je zelf al een "uitvaartvaartmuziekwensenlijstje"? En weten je naasten hiervan? Misschien een goed idee om het hier eens over te hebben.Comments


bottom of page