top of page
  • helladewit

Meerderheid Nederlanders kiest voor kleinschalig afscheidDoor de coronamaatregelen was het aantal genodigden bij een uitvaart lange tijd noodgedwongen beperkt, maar inmiddels lijkt een meerderheid van de Nederlanders ook zelf voor een kleinschalige uitvaart te willen kiezen.


Bureau Ipsos

Dit bleek uit een onderzoek van Bureau Ipsos dat zij in opdracht van uitvaartverzekeraar Ardanta hebben gehouden onder ruim duizend 18-plussers. Hierbij kwam naar voren dat circa twee derde van de ondervraagden de voorkeur geeft aan een kleinschalige uitvaart met alleen directe naasten, eventueel gecombineerd met een aparte condoleancemogelijkheid of een livestream voor overige genodigden.

Een livestream wordt sowieso door een grote groep gezien als een welkome vernieuwing. Slechts 16 procent wil het afscheid groots laten aanpakken. Ook is er aardig wat belangstelling voor een plechtigheid in de openlucht in plaats van in een kerk of een rouwcentrum. Meer dan een derde heeft daar wel oren naar.


Intieme uitvaartceremonies bij Buiten Afscheid

Onlangs heeft de eerste familie bij Buiten Afscheid een intieme uitvaartceremonie gehouden in dezelfde ruimte waar de overledene de voorgaande dagen lag opgebaard. Overal stonden inmiddels de kaarten die de nabestaanden hadden ontvangen, er stond een prachtige foto van de overledene en zijn vrouw, langzaam druppelden de 20 bezoekers binnen en voordat de dienst begon, genoten zij samen van een heerlijke lunch. Tijdens de ceremonie werd er geluisterd naar muziek, werden de speeches zonder microfoon voor het kleine gezelschap ten gehore gebracht en waren de door de familie uitgezochte foto’s te zien. Aansluitend aan de dienst werd de overledene naar het crematorium gebracht door de directe nabestaanden. De andere bezoekers bleven nog even bij Buiten Afscheid om nog een broodje te eten, wat te drinken en even in het zonnetje bij te komen van de emoties (het weer werkte perfect mee) waarna ze vertrokken naar een horecalocatie in de buurt. Hier kwamen zij met een grotere groep genodigden samen voor een borrel. Ik heb nog nooit zo’n ontspannen en ongedwongen uitvaart gezien.


Meer weten?

Mocht je meer willen weten over de mogelijkheden bij Buiten Afscheid, bel me dan gerust of stuur een mail.

Ik ben telefonisch bereikbaar op nummer 06-10826243 en per mail op welkom@buitenafscheid.nl.


En ben je benieuwd naar mooie alternatieven voor bloemen bij een uitvaart, duurzame initiatieven, rouwvervoer met de eigen auto, assieraden, urnen, bijzondere kisten, opbaarplateau’s of wikkelgoed? Volg mij dan via de verschillende sociale media. Hier blijf ik steeds bijzondere producten en diensten delen die ik de moeite van het vermelden waard vind, afgewisseld met een kijkje achter de schermen bij Buiten Afscheid. Ook wil ik hier in de toekomst antwoord geven op vragen die mij vaak gesteld worden. Alles met als doel om te laten zien dat er zoveel meer mogelijk is dan men vaak denkt.


Hartelijke groet,

HellaComments


bottom of page