top of page
  • helladewit

Uitvaartwensen ... waarom zijn ze zo waardevol?


Onze uitvaartwensen zijn een onderwerp waar we liever niet te lang bij stilstaan, maar het is van groot belang om dit toch eens te doen. Een vaak gehoorde reactie is “ze moeten maar doen wat ze willen, ik ben er dan toch niet meer”. Maar eigenlijk is het nadenken over je uitvaartwensen een signaal van liefde en zorg voor je dierbaren. In dit artikel ga ik dieper in op waarom het essentieel is om er toch eens over na te denken en waarom het delen van deze wensen met je dierbaren zo waardevol kan zijn.


Persoonlijke keuzes

Het is fijn voor nabestaanden als jouw uitvaart een weerspiegeling is van wie jij was en wat jij belangrijk vond in het leven. Door je wensen op papier te zetten, kan je ervoor zorgen dat je afscheid bij je past. Dit kan nabestaanden troost bieden.


Vermindering van stress

Voor nabestaanden kan het organiseren van een uitvaart een emotioneel zware taak zijn. Als je je wensen vooraf deelt, verlicht je deze last voor hen en kunnen zij zich concentreren op het afscheid zelf en hun tijd besteden aan de dingen die voor hen belangrijk zijn in deze periode.


Voorkomt conflicten

Als niet duidelijk is wat je wensen zijn, kan dit bij nabestaanden tot conflicten leiden. Als zij het onderling niet eens zijn over hoe de uitvaart vormgegeven moet worden of onduidelijke uitvaartwensen op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd, bestaat er een grotere kans op discussies. Door je wensen op voorhand vast te leggen en te bespreken, verklein je deze kans. Wel zo fijn voor iedereen.


Respect voor je leven

Tot slot is het plannen van je eigen uitvaart een manier om respect te tonen voor het leven dat je hebt geleid en de mensen die je hebt ontmoet. Het geeft je de kans om je levensverhaal te laten doorklinken in het afscheid en diegenen die belangrijk voor je zijn geweest hierbij te betrekken.


Zoveel mensen, zoveel wensen

Bij Buiten Afscheid, mijn afscheidshuis in Prinsenbeek zie ik steeds opnieuw weer het belang van afscheid nemen op je eigen manier. Ieder verblijf is volslagen anders, omdat iedere familie haar eigen tradities en behoeften heeft. Dat maakt ieder afscheid weer uniek. Het is bijzonder om te zien als families hun hart en de wensen van de overledene volgen en de dingen doen die voor hen belangrijk zijn. Daarbij is vaak veel meer mogelijk dan gedacht wordt. Denk vooral out of the box en voel waar je behoeftes liggen. Op die manier zul je merken dat er maar weinig harde eisen zijn als het om een uitvaart gaat en dat er veel mooie initiatieven zijn die inspelen op het brede scala aan mogelijkheden.


Zo wil ik het graag

Zie je uitvaartwensen dus niet als iets zwaars, maar bedenk alleen maar wat jou mooi en fijn lijkt als het om afscheid nemen gaat. Dit maakt het onderwerp wat lichter. En mocht je het nu lastig vinden om over je eigen uitvaartwensen na te denken en de behoefte voelen om dit – geheel vrijblijvend - samen met mij te doen, neem dan contact met me op. Je bent van harte welkom bij Buiten Afscheid om hier eens samen over van gedachten te wisselen. Aan de hand van een vragenlijst komen we dan al een heel eind. Op www.buitenafscheid.nl vind je mijn contactgegevens.


Hartelijke groet,

Hella de Wit


Nog even een tip: werk niet alles tot in de puntje uit, zorg dat er voor je nabestaanden ook ruimte overblijft om bepaalde beslissingen zelf te nemen. Hierdoor herkennen zij zichzelf ook in de uitvaart en kunnen zij er bijvoorbeeld bepaalde rituelen in verwerken die voor hen van belang zijn.

Comments


bottom of page