top of page
  • helladewit

Tja, en wat zeg je dan …De afgelopen week was een bijzondere week bij Buiten Afscheid. Bijzonder in de zin van: indrukwekkend, intens, verdrietig, heftig, mooi, vernieuwend, helend, rauw. Een week waarin de parkeerplaats grotendeels vol stond, het hele afscheidshuis in gebruik was, de vaatwasser & het koffieapparaat overuren hebben gedraaid. Net als de andere families die gebruik hebben gemaakt van het afscheidshuis, heeft deze familie haar draai gevonden op de Postbaan en hebben zij er troost, heling en verbinding met elkaar gevonden.


Om stil van te worden

Op donderdag kreeg ik de melding door van Patricia Notting van Cordis Uitvaarten. Een jongeman een dag daarvoor om het leven gekomen door suïcide. Daar werd ik wel even stil van. Zeker toen hij was overgebracht naar Buiten Afscheid en de directe nabestaanden binnen druppelden om hun zoon, partner, broer, vriend, neef voor het eerst na zijn overlijden te zien. Net als anders was ik gedurende deze eerste dag op de achtergrond aanwezig om de familie te helpen bij hun opstart in het afscheidshuis. Vaak bestaat dat uit het zetten van koffie, het beantwoorden van vragen en het bieden van een luisterend oor. Maar nu was ik toch wel opvallend vaak aan het zoeken naar de juiste woorden. Ik wilde hen ondersteunen, mijn medeleven tonen & zeker niet tot last zijn door het stellen van vragen. Alles is nog zo vers en dus ik doen mijn ding op de achtergrond en zoek naar woorden …


Helpen bij rouw vanaf de zijlijn

Naarmate de dagen vorderen, komen er steeds meer nieuwe gezichten bij en tussen de bedrijven door worden alle nodige beslissingen genomen: er wordt een prachtige kist gekozen, de foto’s en de muziek worden uitgezocht en er wordt vooral veel gepraat. Het hele huis is in gebruik genomen, net als alle mogelijkheden die de tuin te bieden heeft en zij doen dit op een manier die bij hen past. Na de eerste drukke dagen met bezoek zie ik de directe nabestaanden ook wel de rust en de afzondering opzoeken. Iets wat ook zo nodig is om je bewust te worden van het feit dat de dagen richting de uitvaart nu ineens ook wel erg snel gaan. Men zoekt de afzondering op de vele plekken die Buiten Afscheid te bieden heeft om te lezen, te mijmeren of gewoon even alleen te zijn. En ik? Ik zoek af en toe nog steeds naar woorden. En als ik dit benoem, krijg ik teruggekoppeld dat het benoemen van dit gevoel al goed is en dat ik met het bieden van deze helende plek waar zij deze dagen kunnen doorbrengen al veel doe. Tja, dat raakt me steeds weer, want dat is nou precies wat ik met Buiten Afscheid hoop te bieden: een plek die nabestaanden biedt wat zij nodig hebben. Het helpt hen om te rouwen, om zich op een andere manier te verbinden met de overledene, want houden van houdt niet op nadat iemand is gestorven.


Indrukwekkend

Het is een zware periode voor hen allemaal. Ook voor degenen die net iets verder van de overledene afstaan. Zij zijn deze dagen in de regelmodus geschoten: zorgen voor het eten, doen de boodschappen, bakken dozijnen eieren voor bij het ontbijt en ruimen de boel weer op. Het ziet eruit ais een geoliede machine. Diep respect voor de manier waarop iedereen met dit overlijden en deze dagen is omgegaan met oog voor elkaars behoeften en toch ook niet uit het oog verliezen wat een ieder zelf nodig had.


Lieve familie, ik wens jullie alle sterkte, zachtheid en de ruimte die jullie nodig hebben bij het zetten van jullie volgende stappen in jullie rouwproces. Het was onvergetelijk om jullie te gast te hebben bij Buiten Afscheid. In gedachten bij jullie …


Vragen

Mocht je vragen hebben over de mogelijkheden bij Buiten Afscheid dan kun je me altijd bellen. Ik ben bereikbaar op 06-10826243. Of volg me op Facebook (https://www.facebook.com/afscheidshuisnieuwestijl) of Instagram (https://www.instagram.com/buiten_afscheid/)
Comments


bottom of page